Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse sprinter die geamputeerd is aan beide benen, mag deze niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Peking. Volgens de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) geven Pistorius' beenprothesen hem een mechanisch voordeel van -naar schatting- zo'n dertig procent tegenover andere spurters.
Deelnemen met de prothesen uit carbon, 'cheetahs' genaamd, zou inbreuk zijn op de IAAF-regel 144.2, die elk technisch hulpmiddel verbiedt. De 21-jarige sporter krijgt bovendien startverbod in elke officiële wedstrijd van de IAAF, waaronder ook de wereldkampioenschappen.
"Het belang van eerlijke competitie gaat voor alles", reageert het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat volledig achter de beslissing staat. "De IAAF heeft geoordeeld dat Oscar Pistorius niet mag meedoen aan de Olympische Spelen, en het IOC respecteert die beslissing."
Pistorius zal in beroep gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne. De beslissing van de IAAF werd gebaseerd op een onafhankelijke studie, waarvoor de sprinter in november getest werd.
De Zuid-Afrikaan, die ook wel 'Bladerunner' genoemd wordt, werd op de leeftijd van elf maanden geamputeerd onder de knieën. Op de Paralympische Spelen van 2004 veroverde hij goud op de 200 m. Tijdens de Olympische Spelen wilde hij meelopen in het Zuid-Afrikaanse aflossingsteam op de 4 x 400 m