Wat zijn dat eigenlijk. Wat is het verschil tussen sauna en thermen? Om dat te ontdekken zullen wij eens een kijkje nemen in de wereld van wellness, sauna en thermen.
Wij beginnen met de thermen
Een therme is een inrichting waar op therapeutische basis een heetwaterbron in gebruik is. Deze termen zijn al bekend vanaf 500 jaar voor Christus. Een beroemde voorbeeld is die van Pompeji, waar de Romeinen de thermen niet alleen als een medisch insrument zagen, maar zeker ook als sociaalcentrum.
Een hedendaagse toepassing is Fontana of Thermaalbad - Kuurbad Nieuweschans in Groningen.
Het Thermaalbad van Fontana Nieuweschans is 36°C warm en bevat vele mineralen welke een heilzame werking hebben op het lichaam. De whirlpools, de massagestralen en de aangename temperatuur van het Thermaalbad maken het baden heerlijk ontspannend.
Het thermale water bevat vele mineralen, zoals zout, magnesium, jodium en bromide. Het hoge zoutgehalte van het thermaalwater versterkt de opwaartse druk, waardoor tijdens het baden gewichtloosheid ontstaat. Hierdoor worden spieren en gewrichten ontlast en eventuele pijn verzacht. Magnesium werkt kalmerend, spierontspannend en is goed voor de energiestofwisseling. Bromide heeft een desinfecterende werking en jodium activeert de schildklier en heeft een gunstig effect op ontstekingen van het bewegingsapparaat. Tijdens het baden wordt het lichaam opgewarmd. Hierdoor verwijden de bloedvaten, daalt de bloeddruk, versnellen de hartslag en stofwisseling en neemt de zuurstofopname toe. Dit bevordert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen.
En dan nu de sauna, met een voorbeeld om eens zelf te gaan onderzoeken !
Een sauna is een ruimte, waarin de temperatuur verhoogd wordt, zodat het lichaam begint te zweten (een zweetbad). Het precieze ontstaan van de sauna is niet bekend. Bekend is dat de sauna al werd gebruikt door de antieke Indiërs, de Scythen en in de antieke Griekse cultuur.
Een bezoek aan een sauna is vooral voor lichamelijke ontspanning, gezondheid en verbetering van het welzijn. Traditioneel ook nog voor de lichaamsreiniging. Tijdens een saunabad wordt de lichaamstemperatuur verhoogd tot wel 39 °C (een kunstmatige koorts). Het lichaam reageert daarop door te gaan zweten. Het doel van het zweten is om de temperatuur van het lichaam weer omlaag te brengen, doordat warmte wordt afgevoerd. Dit heeft verschillende positieve gevolgen.
Als gevolg van de warmte met aansluitend het koude bad ontspannen de spieren en wordt gezorgd voor verlaging van de bloeddruk, verbetering van de bloedcirculatie, de stofwisseling en de ademhaling. Bovendien verhoogt het het welzijn.
Sauna is goed voor de huid en verlangzaamt de veroudering van de huid. In een sauna worden de bloedvaten vergroot; de doorbloeding van de huid neemt toe. Bij de afkoelfase verkleinen zich de bloedvaten, waardoor ze getraind worden (vergelijk ook met het effect van wisselbaden bij een zwelling).
Het lichaam wordt zeer grondig gereinigd. Oude en dode huidcellen worden makkelijker verwijderd. Bij een zeer droge huid wordt de structuur door het opnemen van water en het activeren van de zweetcellen verbeterd.
Het afkoelen kan gebeuren door een koude douche, een geleidelijke afkoeling in een koudwaterbad of het inwrijven met sneeuw of ijs. Het afkoelen is een belangrijk gedeelte van een saunabad en zou niet overgeslagen moeten worden.
Het geheim van de wellness beleving !
Even in een hele andere wereld vertoeven en relaxen. Van top tot teen verwend worden, genieten van pure weldaad, even alles vergeten en volledig tot rust komen. U gaat als herboren de deur uit na een dagje sauna.